Arsa Yatırımı
Kıymetli dostlarım; arsa yatırımı yazı serisinin ilkinde, genel itibarıyle arsayı ele alıyoruz, bu yazı spesifik özellik taşımadan genel bir sohbet niteliğindedir, sonraki bölümlerde, farklı detay konulara gireceğiz.
“Bizim bir arsa var, dedem/babam zamanında almış, çok kıymetlenmiş diyorlar, satıp/kat karşılığı verip, çocukların her birine daire verelim, diyoruz hanımla ya da bir kısmını kiraya verip yine bir kısmıyla da arsa alalım diyoruz.”
“Ah zamanında bizimkiler bilseydi de şuralardan alsaydı, çalışmayla kazanılacak para değil, paraya para demezdik, güç kuvvet yetmez şimdi almaya..”
“Ömrümü verdim, bir mücadeleyle geçti, iyi ki bu arsayı almışım, en azından yaşlılığımızda rahat ederiz, emekli primiyle bir şey sahibi olmak mümkün değildi..”
“Zamanında elimizdeki parayla. buranın yarısını kapatıyorduk, keşke alsaymışız, bak ne hale geldi..”
Bu listeyi de örnekleri de uzatırsak, bugünkü blog yazımızın tamamını, bu şekilde toplumumuzda kült olmuş ifadeler kaplar.
Benim için mülkiyet hakkı, “Allah'ın bir karış toprağına, mirasçılara devredene kadar, devletler tarafından tescil ve koruma altına alınmış, benim demek hakkıdır”. Mülkiyet hakkının da en rantabl olanı, hammadde halindeki arsadır. Rahmetli Vehbi Koç'un sözü herkesin dilinde, “Arsa alırsan altın , üzerine bina yaparsan...”
Pekiyi nedir arsayı bu kadar önemli ve kıymetli yapan?
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde en temel ihtiyacımız, yeme-içme, giyinme ve barınma ihtiyacıdır, bunu güvenlik ve sonraki ihtiyaçlar takip eder. Hepimizin başımızı sokacak bir yere ihtiyacı var, çalışacak iş yerine, çocukların okula, geçici de olsa konaklayacak yerlere, hastanelere, devlet dairelerine, bütün bu yapıların da yapılabilmesi için toprağa, arsaya..
Dünyanın yüz ölçümü belli, artmıyor, ama nüfus artıyor, sürekli yeni alanlara ihtiyaç var, arz kısıtlı, talepse zaman zaman, ekonomik konjonktüre dayalı durağanlığa girse de, genel itibariyle sürekli artıyor, bu da bize gösteriyor ki arsa, eninde sonunda kıymetlenecek bir yatırım aracı, üstelik üzerinde riskler barındırsa da, doğru şekilde yatırım yapıldığında, riski hayattaki herhangi bir şeyden çok daha az.
Bugun satın aldığınız, her hangi bir gayrimenkulun içinde, tarla halindeyken başlayarak, arsanın karı, imar yapan planlamacının karı, belediye nin karı, müteahhit karı, emlakçı karı direk varken, kendi içinde inşaat malzemesi üretici ve satıcılarının, çalışan taşeron ve çalışanların karı da endirekt olarak yansımaktadır.
Bu nedenle, sadece arsaya ödeme yaparak, kat karşılığı verme projeleri, yatırımcısına çok para kazandırır. İşte her sektörde olduğu gibi, rantın olduğu yerde istismarcılar da türer. Bu rantın kısa vadede sağlanması çok da kolay bir çalışma değildir. Zira alınan bir arsanın hemen kat karşılığı verilmesi için, müteahhit in o arsaya, inşaat maliyeti yatırımını yapması gerekir, kendisi bunu neden almasın, inşaatı yapacak parası var mı, yapabilir mi, neden kendisi arsayı alıp kat karşılığı vermiyor? gibi sorulara doğru cevapların verilmesi gerekir.
Bunun en doğru şekilde yapılışı, henüz arsa uygun koşul ve fiyatta iken alınıp, bölgede yer kalmayıp, arsa fiyatlarının artıp bölgenin cazibe kazandığı durumda, arsa yatırımı mantıklı hale gelir, muhataplar da doğruysa ciddi bir rant kazanılır, aksi takdirde yapılan yatırım ya çok uzun bir vadeye yayılacaktır. (üzerinden bir nesil geçecektir ya da hiç değerine ulaşmayacak bir yere para gömülmüş olacaktır.)
Doğru yer ve şekilde yapılan arsa yatırımında, yatırdığınız para, ilk yıllarda enflasyonun üzerinde de olsa, az bir miktar artarken, ilerleyen yıllar içerisinde daha büyük bir katsayıyla artar hale gelir.
Bazen bazı arkadaşlarım bana “abi ben işimden daha çok kazanıyorum, neden arsa yatırımı yapayım” dediklerinde, kendilerine dediğim de şudur; sen zaten bu yatırımı, işinden kazandığınla yapıyorsun, işinin nereye kadar büyüyeceği, riskinin boyutu ve sürekli çaba gerektiren bir durumdayken, kenara ayırdığın paranın, ilk yıllarda az da olsa, çabasız değer kazanması, sonraki yıllarda ise senin işinden bile fazla getiri getirmesi, başka bir şekilde mümkün olabilir mi? Neticede herşey bir gün değer kaybedebiliyor ama toprak öyle mi? Hadi işine veya sana bir şey oldu, elinde para edecek ne var? İşte arsa yatırımı bu nedenle de önemlidir..
Pekiyi, nerelere ve nasıl yatırım yapılmalı?
Sadece bu soruya kitap yazılır, böyle de soru olmaz çünkü, bu konjonktür e göre, bütçeye göre, ihtiyaçlara göre, eğitim düzeyine göre değişir de değişir, tamam soruyu daraltalım.
Şimdi Ankara'da , Turkiye'de Kıbrıs'ta ortalama bir bütçe ile nerelerde, nasıl yatırım... yine olmaz çünkü bölge daralsa da diğer değişkenler yine farklılık arz eder..
İsterseniz kavram kargaşalarıyla kafanızı bulandırmadan, web sayfamızın faaliyet alanlarımız kısmında yer alan maddeler ışığında, sizin için ben ne yapabilirim onu konuşayım;
Şu andaki ekonomik konjonktürde ve ilerleyen yıllarda arsa yatırımlarımızı ya inşaatı da yatırımcılarımızla birlikte yapıp, yaptırıp, kar ederek, ya da kısa zamanda kat karşılığı verebileceğimiz yerlerden, güvenilir yatırım projeleri peşindeyiz, ilerleyen günlerde de bu konuda Türkiye ve Kıbrıs ta duyurularımız olacak.
Sonuç olarak, sizi de buradan daha fazla sıkmayıp, bilgi alışverişi ve sohbet için, güncel yatırım fırsatlarını değerlendirdiğimiz, yatırımcı gurubunuza bekliyoruz. Arsa yatırımı çok detay ve bilgi gerektiren bir konu olduğundan, konu hakkında ufak tefek, bir iki bilgi edinmek, yatırım kararı için yeterli olmaz.
Sevgi ve saygılarımla