(danışmanlıklarımız ve faaliyetlerimiz)
Bugün aslında birçoklarımız tarafından bilinen, ancak boyutlarının bu denli derin oluşunun büyük bir coğunluğun farkında olmadığı bir konuya değineceğim, kamu arazileri, bu konuda yurt dışında da bir çok ülkede konuya vakıf, işlemler de yapmış bir arsa geliştirici olarak, sadece ülkemizdeki kamu arsaları üzerinde durmayı, hem sizleri sıkmamak hemde konsantre bilgi vermek açısından daha doğru buluyorum.
Öncelikle kamuya ait küçüklü büyüklü en fazla arsa ve araziler, tabi ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak kurumunun elindedir, Toki arsalarından tutun da bütün bakanlıklardaki arsalar üzerinde işlem yapma hak ve yetkisine sahiptir. Sırasıyla, Orman Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Bakanlığı (özellikle Sgk arsaları) şahıslara ait taşınmazların onlarca katı büyüklüktedir, hatta buna belediye arsalarını da dahil edebilirsiniz.
Bu nedenle bugün özellikle, Milli Emlak bazlı diğer kamu kuruluşlarının taşınmaz üzerindeki işlemlerini dikkate almak en doğrusu olur, zira, Orman Bakanlığı arsaları daha çok doğal dokuyu muhafaza ederek , günübirlik turizm alanları ya da benzeri işlemlere onay verirken, Milli Emlak her türlü konuda işlem yapma imkan ve yetkileri ile donatılmıştır, özellikle de Toki nin de içinde bulunduğu Çevre, Şehircilik ve iklim değişikliği Bakanlığı'na bağlandıktan sonra.
Bir şehir efsanesi gibi kulaktan kulağa dolaşan bir çok ifadeye ve hikayeye de burada açıklama getirmeye çalışacağım. Çoğunuz duymuşsunuzdur,”falanca vardı, Milli Emlaktan bir yer aldı, şöyle para kazandı falan” Evet bu doğrudur, doğrudur da pazardan karpuz alır gibi alınmaz kamu arsası.
Ya işgaliyesi yıllar sürmüş ecrimisil hakkına kavuşmuştur, ya ihaleye çıkmış bir arsayı kazanarak satın almıştır, ya da ekonomiye fayda temin edecek bir projeyi kurum a sunarak adım adım işlemleri ilerletip arsanın sahibi olmuştur, birçok arazi, arsa statüsünde değildir ayrıca imar gerekir, arazinin statüsü, orman ise, birinci derece tarım arazisi ise, fundalık veya zeytinlik ise, imar yapılması mümkün değildir, statüsü değiştirilerek yapılmaya çalışılsa da ileride iptal davalarına maruz kalması son derece doğaldır. Bu nedenle kamu arazisi olsa dahi, arsa olabilmesi için gerekli diğer bakanlıkların onayı, özelleştirme idaresindeki taşınmazların ihale ile satılamayanların tekrar Milli Emlak'a dönüşü gibi bilinmesi gereken her bir basamakta önemli işlem ve işlevler vardır. Ecrimisil hakkınız olsa dahi, satın almak istediğiniz arazinin arsa hüvviyetinde olabilmesi için, kuruma gerçekten arsanın ekonomiye ve kamuya katkısının ispatlanması gerekir, bunun için de onaylanabilir bir avam proje ile müracaat edilmesi gereklidir,her birini burada sıralayarak ya da her detaya dikkat çekerek sizleri sıkmak istemiyorum ama her zaman ifade ettiğim gibi, buzdağının altı, basit bir şehir efsanesinden öte ciddi bir çalışma gerektirir.
Bir diğer bilinmesi gereken hususta,devlet kurumları, ekonomiye katkı sağlayacak projeleri desteklemek ve devlete girdi sağlamak konusunda da son derece isteklidirler, çoğu kimsenin düşündüğü gibi kapılar kapalı da değildir, sadece tek sorun kapıdan içeri nasıl girilmesi gerektiğinin bilinmemesidir, bilgi sahibi olunmaksızın başvurulan bir çok işlem, doğru hazırlıkların yapılıp, prosedürlerin doğru takip edilmemesinden dolayı tıkanıp, sekteye uğradığından,yaygın kanı bu işlemlerin yapılamayacağına yöneliktir. Hatta bir adım daha ileri giderek belirtmek isterim ki , bir çok yatırım konularında, devletin arazi tahsisine ilaveten teşvikleri de bulunmaktadır ve bunların da kullanım oranı oldukça düşüktür.
Yine bu konuda da yurt içi yatırımcılarımıza danışmanlık hizmeti veriyor, her basamakta kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. (Yurt dışı yatırımcılarımız Milli Emlak işlemi yapamazlar, Milli Emlak yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hizmet verir, yurt dışı yatırımcılardan, özellikle turizm ve sanayi yatırımı yapacak olanlar, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı yatırım destek ajansı çalışmaları ile destek ve teşvik alabilmektedirler.
Her bir proje tipinin (konut, ticari, turizm, tarım...), her bir arazi yapısının (taşlık, tarım,orman,fundalık, zeytinlik..), her bir işlem tipinin, (satın alma, kiralama), her bir ölçeğin (100m2 den, milyonlarca m2 ye kadar), farklı başvuru ve gidiş yolu bulunduğundan, her birini anlatmam saatler sürer, buradan özetle şunu belirtmek istiyorum ki, devletimiz, imkanlarını, ekonomimize katkı sağlayacak projeleri destekleyerek vatandaşlarına destek olmak için vardır ve bunu değerlendirmek, faydalanmak ve faydalandırmak da ayrıca bir vatandaşlık görevidir, ekonomimize geri dönmeyen bir değer, buna beşeri sermaye de dahil olmak üzere atıldır, israftır. Ben şahsım adına, naçizane, bu konuda elimden geleni yapmaya da yaptırmaya da gayret sarf ediyorum.
Yeni bir konuda tekrar buluşmak dileğiyle,
Sevgi ve Saygılarımı sunarım.